Paarden als spiegel

Wat kun je leren van paarden? Wie al eens een workshop met paarden gevolgd heeft, weet het. Paarden zijn niet alleen mooie en edele dieren, je kunt ook nog eens veel van ze leren.

Op boerderij Rijsbrugge, bij de grens van Houten en Bunnik, vertellen coach Ton Kasteleijn en paardenluisteraar Wilma Reijersen van Buuren over de workshops met paarden.

‘Mensen communiceren door met elkaar te praten, echter zo’n 80% van de communicatie is non-verbaal. Bij paarden is de communicatie voor 100% non-verbaal. Paarden zijn eerlijk! Wat zo mooi is met paarden is dat ze echt zijn, dat ze kunnen ‘zijn’.

Je leert hierdoor andere dingen dan op een gewone cursus.’, vertelt Wilma. De workshops en coaching met paarden worden onder begeleiding van de coach en paardenluisteraar buiten in de paddock gegeven.
‘Het is fijn om buiten te zijn en het is goed voor mensen om buiten te zijn.’, voegt Ton er aan toe. Een paardenluisteraar kijkt en luistert naar de paarden en maakt daaruit op wat ze onderling communiceren, vertaalt dit naar de mensen en brengt ze onderwijl met hen in contact. Door coaching kan je leren om bijvoorbeeld beter te communiceren.

‘We werken met nog twee andere collega’s zoals Joe. Joe is een echte paardenman. Hij is onder andere paardenluisteraar en paardentrainer en kan helpen bij problemen met paarden. En Ilse, zij is het jongste talent in het team als paardenluisteraar.’, vertelt Ton.

Wat houdt een workshop of coaching met paarden in, hoe werkt het en wat levert het op?
Je gaat contact maken met het paard en oefeningen doen in de paddock naast het paard. Je kunt met allerlei vragen naar een workshop of coaching toe komen. Wil je bijvoorbeeld leren hoe je jezelf beter kunt presenteren, hoe je meer kunt communiceren of beter kunt samenwerken? De paarden ‘spiegelen’ je altijd. Dat maakt het zo leerzaam. Je doet namelijk dingen op een bepaalde manier en daar reageert het paard op. Wat je doet krijg je terug. Tijdens een workshop of coaching merk je hoe je iets doet en leer je hoe het anders kan.

Het kan wel een beetje spannend zijn om een paard, dat zoveel groter en sterker is, voor de eerste keer te benaderen. Het is belangrijk om dit met respect te doen. Hoe reageert het paard op je en kan je dichterbij komen? Als het contact er is, hoe kom je vervolgens dan samen van A naar B? Je gaat leuke opdrachten uitvoeren. Dan is de workshop voorbij, maar je kan verbaasd zijn als ‘jouw’ paard dan uit vrije wil nog even met je meeloopt. Het betekent dat het paard het ook leuk heeft gevonden en dat je het goed hebt gegaan. Dan opeens galoppeert het paard weer terug naar de andere paarden. Het is ontroerend. En het kan zomaar zijn, dat je na afloop gewoon terug wil naar de paarden.

Er zijn diverse onderdelen, zoals de kennismakingsworkshop met paarden. Er zijn teamworkshops, waarbij je kunt gaan werken aan communicatie, leiderschap en samenwerking. Workshops zijn er tevens voor partners, ouders en kinderen en voor hele gezinnen.
Door een quick-scan te doen kom je erachter wat jouw talenten zijn en wat jouw stijl is. Je kunt tevens van paarden leren hoe je goed kunt solliciteren. Ben je werk- of opdrachtzoekende en wil je weten wat een paard voor jou kan betekenen in dit proces? Dan kan dat, zowel individueel als in een groep.

De workshops en coaching zijn ook zeer geschikt voor mensen die al jaren paardrijden. Je leert hier om echt contact te maken met je paard en het te begrijpen. Wanneer je paard bijvoorbeeld in zichzelf gekeerd is geraakt, dan kan dat weer veranderen.

Er zijn meer mensen die met paarden werken. Dit team is een samenwerking van Semfer, Wil & Zijn en JTK Horsemanship. Ze onderscheidt zich door de combinatie van een coach en paardenluisteraar.

‘Dat wat je leert van de paarden, brengt tegelijkertijd verandering aan in je dagelijks leven. Klanten vertellen dat zij bij meerdere sessies een groei bemerken.’, aldus Ton. ‘Wat hier gebeurt is wezenlijk, het is echt en loopt parallel met het leven.’, aldus Wilma.

Wilt u meer informatie? Neem dan eens een kijkje op de website www.semfer.nl. Wilt u een workshop volgen, neemt u dan gerust en geheel vrijblijvend contact op. Contact opnemen kan via de contactgegevens of het contactformulier op de website. T: 030-6384021 . E: info@semfer.nl