Is loopbaancoaching is belastingaftrekbaar?

Is loopbaancoaching is belastingaftrekbaar? Ja, mits….

Loopbaancoaching kan als studiekostenpost bij de belastingaangifte worden afgetrokken. Dit geldt voor de coachingsessies (inclusief btw) voor particulieren, werkgevers en zelfstandig ondernemers.

Dat betekent dat je afhankelijk van je inkomen in het jaar van de loopbaancoaching tussen de  36,55 tot 52 procent terug krijgt bij de aangifte van inkomstenbelasting.

Belastingaftrek voor werkgevers, werknemers en zzp’ers

Voor werkgevers geldt dat loopbaancoaching voor de werknemer opgevoerd kan worden als kostenpost en dat btw verrekend kan worden met de betaalde btw. Hetzelfde geldt voor ondernemers en zzp’ers.

Hoe werkt het?

De kosten voor loopbaancoaching zijn aftrekbaar, met uitzondering van reiskosten. Er geldt een zogenoemde drempel van € 250,- en een maximum van € 15000,- per jaar. Het is dus belangrijk de factuur in één belastingjaar te betalen, anders wordt er tweemaal rekening gehouden met de € 250,- drempel! Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst.

Een rekensom

  • Je investeert 1000 euro in loopbaancoaching
  • Je hoogste belastingschijf is 40,85%
  • Je betaalt 1000  euro – 40,85% is 591,50 euro

Let op!

Aan deze informatie over fiscale regelingen kunnen geen rechten worden ontleend. Informeer altijd bij de belastingdienst.