Dag 5. Korban

Het Hebreeuwse woord voor offeren is ‘korban’ en dit heeft ook de betekenis van dichterbij komen. Een offer brengen is in de bijbel een symbolische manier om dichterbij bij God te komen.

In het Midden-Oosten was het gebruikelijk om, als je ergens op bezoek ging, je niet met lege handen aankwam. Je gaf niet iets aan de gastvrouw wat achteloos aangeschaft werd en het was ook niet iets wat uit de eigen kast gehaald werd omdat je het toch niet meer gebruikte. Het was altijd iets van waarde, iets waardevols, iets wat men aandacht gekocht of gemaakt was. Dit hoefde niet altijd geld te kosten.

Laatst kwam iemand bij ons eten en nam een heerlijk zelfgemaakt brood mee. Er zat iets van haar zelf in dat brood. Het was een mooi gebaar waarin zij mij liet zien dat de uitnodiging iets voor haar betekende.

Niet alleen de gasten kwamen in het Oude Midden- Oosten met volle handen, ze vertrokken ook duidelijk niet met lege handen. Ze werden gezegend met een heerlijke maaltijd, waarin zorg en tijd was gestoken. Het bezoek, de goede gesprekken die dit opleverde en dit alles met aandacht en liefde van de gastvrouw of man voor deze gast(en). Het was van beide zijde een offer van liefde. Juist de maaltijd leent zich daarvoor uitstekend omdat eten verbinding maakt en zowel gast als gastvrouw/man brachten een offer in tijd, geld, aandacht en liefde. Een maaltijd is hierin de verbindende factor en verkleint de afstand tussen mensen.

Zo ook met God onze Vader. Offeren maakt de afstand tussen God en ons kleiner. Als men een offer in de tempel bracht dan werd als het ware een maaltijd aan de Vader aangeboden. Een vredeoffer, bijvoorbeeld, moest je samen met de priester opeten. De priester representeerde daar God op dat moment. Een offer zoals wij die kennen en brengen is een daad van liefde voor je medemens en dus daarmee, direct een daad van liefde voor God. Hij ziet dit en verheugt zich erover. Je komt daardoor dichterbij bij Zijn hart.

Gebed
Here Jezus, dank u wel voor Uw enorme offer. U gaf Uw leven aan het kruis zodat de afstand tussen U en ons kleiner werd. Leer ons te offeren, van onze tijd, ons geld, onze aandacht aan U en onze medemens, zodat we steeds dichter bij U kunnen komen. Dat we meer mens mogen worden zoals u bedoeld heeft.

Kinderen
Heb je weleens iets speciaals voor iemand gedaan? Iets waarbij je echt een offer bracht. Dat kan zijn met een kindje spelen waar je geen zin in had, maar omdat het betreffende meisje of jongetje in een moeilijke situatie verkeerde je het toch deed. Bedenk zelf een situatie waarin je jezelf opofferde voor een ander. Vertel elkaar de verhalen.