Dag 24. De gevangenneming de man die naakt vluchtte

Dag 24. De gevangenneming de man die naakt vluchtte

Lees: Markus 14:51

‘En een zekere jongeman die een linnen kleed om het naakte lichaam geslagen had, volgde Hem en de jongemannen grepen hem. Maar hij liet het linnen kleed achter en vluchtte naakt weg.’

Het is een bijzondere zin in het evangelie van Markus. Zo maar twee zinnen tussendoor. Toch lijkt deze gebeurtenis op een geschiedenis lang geleden. Weet je ook welke? Bij Jozef.

Jozef had als dienaar bij de Farao een linnen kleed om en de vrouw van Potifar was in de ban van Jozef en daardoor haar oog op Jozef laten vallen. Op een gegeven moment greep ze Jozef vast maar Jozef vluchtte weg. De Talmud (Tractaat Sanhedrin) beschrijft dat Jozef zich liet overdonderen door de verleiding van de vrouw maar op het allerlaatste moment besefte wat er gebeurde en er naakt vandoor ging. De vrouw had de kleren van zijn lijf gerukt. In het stuk ervoor in Markus zegt Jezus dat Hij onderwijs gaf. Ook Jozef gaf onderwijs staat er in Psalm 105.

Jozef had een veelkleurige mantel. Zijn kleding leek op die van de hogepriester. Als je Exodus leest had de hogepriester ook een jas aan met veel kleuren. Nu was Jezus alleen in het wit gekleed omdat hij het bovenste kleed (dat van de hemelse hogepriester) had afgelegd om Zijn ‘dienst van Jom Kippoer’ te voltrekken bij Pesach, namelijk het eens en voor altijd reinigen van het Heiligdom. Bij Jom Kippoer moest de hogepriester, geheel in het wit gekleed, het heilige der Heiligen binnengaan om voor eens en altijd verzoening te doen.
De belangrijkste taak van een priester was onderwijs. Jozef was als een priester in het huis van Potifar want ‘hij leerde de oudsten wijsheid‘ staat er in Psalm 105:22 geschreven. Jozef wordt net als Jezus onschuldig veroordeeld en naakt uitgekleed.
Markus wil in dit verhaal zeggen. Kijk dit is de Messias, de Jozef die ons van brood voorzag, fysiek en geestelijk. Jullie Messias is als Jozef.

Gebed
Dank U Vader voor het dagelijkse woord, het brood dat U geeft en dank u voor Jezus het levende brood is voor onze ziel.

Opdracht
Recept ‘Challah‘. Dit is een brood wat men bij de joodse mensen maakt en deelt op vrijdag avond en daarbij zegt: ‘Geprezen zij U, koning van het heelal die ons heet brood uit de aarde geeft.

Doe je mee aan een challenge door dit brood te maken en delen met anderen? Hoe je dat doet? Je moet het brood vlechten en bakken en daarna breken en ieder krijgt een stuk.

Hoe je dat brood hebt te bakken en te vlechten kun je hier vinden op YouTube.

tekst en tekening: Gertruud Bakker