Dag 2. ‘Ahava’ ofwel liefde

In het Hebreeuws is het woord voor liefde ‘Ahava’. Het woord voor geven is ’hav’. Nu is het bijzonder dat in het woord Ahava al het woord geven is verwerkt. In het Hebreeuws heeft dat iets te betekenen. Woorden kun je in deze taal opknippen in kleine woorden die dan met het eerste woord te maken hebben. In het woord liefde (ahava) zit het woord geven (hav) verweven.

De tekst uit 1 Johannes 4:9 komt dan naar boven. Alzo lief had God de wereld dat hij Zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven…………… Het is ons wel bekend.

De ultieme daad van geven was, uit liefde Zijn eigen Zoon aan ons. Meer dan je eigen leven kun je niet geven. Nu hoeven we niet ons eigen leven te geven maar wie alles voor zichzelf houdt, of op zijn centen zit, heeft weinig van echte liefde begrepen. Job gaf een brandoffer aan de Heer en met dit offer zie hij tegen God dat alles wat hij bezat aan God wilde schenken. Dat was het moment dat Satan om alles van hem ging af te pakken. Job wilde een offer geven uit liefde voor zijn schepper. Liefde is geven en geven is liefde. Het maakt het hart licht.

God wil ook dat wij rijkelijk geven en niet krenterig zijn. Dat is soms best moeilijk. We kunnen makkelijk iets aan onszelf uitgeven maar voor een ander is het vaak met meer moeite en doet het het net iets meer pijn in onze portemonnee.

Gebed
Heer U bent een God van geven. Maak ook mijn hart licht in geven. Leer mij te geven en niet te wegen. Leer mij alles los te laten wat in dit aardse leven aan mij kleeft en mij te richten op U alleen.

Kinderen
Hoe moeilijk vind je het om te delen en dus weg te geven? Eigenlijk is niets van ons maar alles van God. We mogen dankbaar zijn over alles wat we hebben en krijgen maar we mogen het gelijk ook loslaten. Wat betekent loslaten voor je? Besef we dat alles wat we hebben eigenlijk van God is. Job wist dat alles was gekregen want hij zei: ‘De Here heeft gegeven de Here heeft genomen, geprezen zij de naam van de Here.’

Opdracht
Koop een reep Tony’s, lees de wikkel en laat zien hoe ongelijk het in de wereld verdeeld is. De reden hiervan is omdat wij veel willen hebben en houden en vinden dat een ander wel met minder toe kan. Dat als we onze verlangens eens wat meer loslaten, het misschien wel eerlijker in de wereld verdeeld gaat worden. Kun je tot Pasen iets van zakgeld weggeven aan een goed doel. Of sparen tot Pasen en er dan iets moois mee doen.