Dag 11. choshech

‘En vanaf het zesde uur kwam er duisternis over heel de aarde, tot het negende uur toe’ (Mattheus 27:44).

Duisternis! Ooit trokken de Israƫlieten in duisternis uit het land Egypte. Verlost van het kwaad dat de Farao heette. Tijdens de kruisiging van Jezus werden we verlost van het kwaad dat zonde heet. Duisternis heeft in het Hebreeuws een betekenis. Het woord voor duisternis is choshech, het staat ook voor: geen kennis van God hebben. Bekend is de tekst uit Jesaja: Een volk wat in duisternis wandelt zal een groot licht zien (Jesaja 9:1). Zij die niets wisten van de God van Israƫl mochten in dat Licht komen en zien wie Hij was.

Op Golgotha was het drie uur lang duisternis. Het stond symbool voor de onwetendheid van het Joodse volk, die daar hun Messias en God kruisigde en dus geen flauw benul hadden van wie Hij was en wat ze aanrichtten met deze terechtstelling. Ze waren totaal verdwaald.

Kortom, deze duisternis refereerde dus tegelijkertijd aan de uittocht uit Egypte, de slavernij, de onwetendheid van de Joden en het licht van Jezus die door Zijn sterven een opening in de duisternis maakten voor de volken.

Gebed
Dank u Vader dat u genade heeft getoond en dat er niemand meer in duisternis hoeft te lopen als hij dat niet wil. U heeft een boodschap voor iedereen.

Opdracht
Wanneer ervaar je duisternis om je heen? Wat voelt als donkerte. Geloof je dat God er is waar je ook bent en dat Hij ieder woord hoort.