ZZP´ers in de leer bij paarden

Vijftien ZZP´ers in de leer bij paarden

Tekst : Mariëtte Woudenberg, Tekstbureau PuurTaal

Twee lekker mollige lammeren komen aanhuppelen door de wei om een aai te krijgen. Honderd meter verderop grazen een bruine en een witte merrie. In een nabijgelegen boomgaard hoor je de vogels schetteren.

De ZZP Houten-kennismakingsworkshop vindt dit keer plaats op een idyllische plek in Bunnik. Vijftien ondernemers mogen snuffelen aan het fenomeen paardencoaching en -training, onder leiding van Ton Kasteleijn, Wilma Reijersen van Buuren en Joe Kilvington. De groep ZZP´ers vindt het best een beetje ‘eng’ en enige scepsis is er hier en daar ook wel. Want is dit gewoon niet iets ontzettend ´vaags´?

Niks te maskeren

Maar niks is minder waar. Paardenluisteraars Wilma en Joe leggen tijdens de koffie uit dat paarden in het hier en nu leven. Het zijn intuïtieve dieren, die juist perfect in te zetten zijn voor een praktische en effectieve vorm van coaching, voor out of the box bedrijfsuitjes en bijvoorbeeld leiderschapstrainingen. Bij paarden kun je niks maskeren. ´ ‘Het mooie is wel dat ze niet oordelen. Juist als je eerlijk durft te komen met je emoties, gaat een paard je ervaren als betrouwbaar. En is dat vertrouwen er eenmaal , dan kun je samenwerken. Een paard zo leiden, dat hij je volgt.’

Ik voel me helemaal Zen!

En tjonge, dat dat nog niet zo makkelijk is, blijkt uit de grondoefeningen die de deelnemers onder begeleiding van Joe, Wilma en Ton één op één met een paard moeten doen. Een paar ZZP´ers leggen gelijk de verbinding met merries Rosanna of Simcha, maar de meeste deelnemers hebben moeite de dames van de ´handremstand´ te krijgen en moeten tips hebben. Eenmaal terug zijn de reacties wel onverdeeld enthousiast. ´Wat relaxt zeg.´ en ´Wow, ik voel me helemaal Zen.´

Zoveel uit op te maken

Opvallend is dat alleen al uit een paardenoefening van vier tot acht minuten per persoon zoveel is op te maken. Hoe je houding is. Of je veel met jezelf bezig bent of vooral gericht op de ander. Of je stiekem toch wel een perfectionist bent. Eindeloos redeneert in je hoofd, of juist niet. Joe en Wilma geven achteraf aan wat ze hebben gezien en ook de groep reageert op elkaar.

Echt ´grijs´ vakgebied?

Is paardencoaching nou echt zo´n ´grijs´ vakgebied? Heb je er iets aan, bijvoorbeeld in je bestaan als ondernemer? Volgens ZZP Houten-lid Gonny wel.´ Ik vond het enorm leerzaam. Bij een paard moet je duidelijk aangeven wat je wilt en dat deed ik onvoldoende, waardoor het paard bleef staan. Dat is voor mij herkenbaar. ik besef dat ik in mijn bedrijf ook veel beter moet gaan aangeven wat ik een klant kan aanbieden.´

 

Vanwege de grote belangstelling voor deze workshop bieden Ton Kasteleijn van Semfer, Wilma Reijersen van Buren van Wil & Zijn en Joe Kilvington van JTK Horsmanship een tweede kenningsmakingsworkshop aan voor leden van ZZP Houten. Belangstelling? Stuur een mail naar: ton@semfer.nl. Een impressie van de eerste kennismakingsworkshop is te vinden op de facebookpagina van Semfer.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *