“Ik mag me kwetsbaar opstellen”

Moet je altijd aardig blijven? Mag je het zeggen als je ergens tegenop ziet? Deze en andere vragen hielden Roos Prommenschenkel uit Houten volop bezig. Ze wilde hulp bij het leiden van haar ideële organisatie en het vormen van een visie voor de toekomst. Tijdens Meet & Match 2013 kwam ze in contact met Ton Kasteleijn van Semfer coaching & training. Hij begeleidde Roos een aantal maanden in 2014 met gesprekken, maar ook met paardencoaching. Ze leerde er veel van. “Ik doe bepaalde dingen nu echt anders en de betrokkenheid van medewerkers bij de organisatie is sterker geworden.”

Een eigen stijl hebben is goed

Roos won in 2006 de allereerste Mis(s) verkiezing voor vrouwen met een lichamelijke beperking en werkte een jaar lang als Ambassadeur Onbeperkt Nederland. Sinds 2008 is ze vooral het gezicht van de Roos Prommenschenkel Foundation; een stichting die werkt met vrijwilligers en zich inzet voor het verbeteren van de positie van mensen met een lichamelijke beperking. Zo maakt de stichting zich onder andere al jaren sterk voor rolstoeltoegankelijke treinen.

Leiding geven aan je eigen stichting is niet altijd makkelijk. “Ik had altijd het gevoel dat ik veel te veel werk had en wilde eigenlijk het liefst dat iemand anders mijn taak als leidinggevende zou overnemen.” Door de coachingsgesprekken met Ton en de outdoor paardencoaching kreeg ze veel nieuwe inzichten. “Ik ontdekte dat ik niet per se iemand hoef te zoeken die voor mij leiding geeft. Ik heb een eigen stijl van leiding geven en dat is prima. Ik houd ervan om mensen te overtuigen, mee te krijgen, enthousiast te maken. Ik wil niet boven mijn vrijwilligers staan, maar echt samen met ze optrekken en ze een stukje eigen verantwoordelijkheid geven.”

Kwetsbaar durven zijn

In het contact met paarden leerde Roos met name veel over haar non-verbale communicatie. “Hoe kom ik over op zo’n dier? Een paard pikt echt alles op. Een belangrijke ontdekking die we deden, was dat ik bijvoorbeeld heel erg zorgzaam ben, maar daarbij soms over mijn eigen grenzen ga. Ook laat ik veel te weinig blijken wat er in me omgaat, terwijl dat juist in je communicatie naar je vrijwilligers toe heel belangrijk is. Ik mag me kwetsbaar opstellen en mijn zwakke kanten laten zien, want juist dan kunnen anderen mij daarin aanvullen. Ik hoef niet alles zelf te kunnen en alleen al dat durven toegeven, maakt je juist krachtiger als leider.”

Roos voerde tijdens en na de coaching vele veranderingen door binnen haar organisatie om de communicatie te verbeteren en vrijwilligers en de achterban meer betrokken te maken. “We hebben nu een nieuwsbrief, een Facebookpagina, een groeps-chat op WhatsApp en één keer in de twee maanden is er een inspiratieborrel voor alle medewerkers. Ik heb er ook echt een gewoonte van gemaakt om meer te delen. Mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de jaarlijkse modeshows die wij als stichting organiseren. Het is daar vaak zo hectisch, dat ik vrij kortaf reageer. Door vooraf te vertellen waarom ik dat doe en hoe het bedoeld is, kon ik afgelopen keer veel spanning en ergernis wegnemen. Dat werkte echt! Al met al heeft deze match een heel positieve uitwerking gehad!”

 

De meet & match wordt georganiseerd door het Platform Maatschappelijk Ondernemen Houten: www.pmohouten.nl

Over de auteur

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mariette Woudenberg is (tekst)schrijver, redacteur, eigenaar van Tekstbureau PuurTaal 
en heeft vele publicaties/boeken op haar naam staan.
Ze is gastblogger voor Semfer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *