Tips om het talent in iedereen te spotten

Veel organisaties gebruiken niet eens de helft van hun talenten.
Hoe kunt u het talent in werknemers vinden?

Veel organisaties gebruiken nog niet eens de helft van het talent dat ze in huis hebben. Hoe kan HR hier verandering in brengen?

Vijf tips van auteur Dirk-Jan de Bruijn van het boek Waar een wil is, is succes.

1. Wees nieuwsgierig en zorg voor een open mind
“Als HR-professional moet je je realiseren dat veranderingen niet tot stand komen door achter je bureau te blijven zitten. Wees daarom creatief en nieuwsgierig. Door naar werknemers te luisteren en relaties met hen aan te gaan, spot je de talenten in je organisatie.”

2. Toon leiderschap
“Maak hierbij onderscheid tussen motivatie en inspiratie. Motivatie is voor de korte termijn en heeft meer weg van een soort ruilhandel. Inspiratie gaat over het ontdekken van de kracht in jezelf. Door iemand te inspireren, creëer je iets nieuws in de ander. Zo ontdek je de kracht in jezelf. Dat heeft een langetermijneffect.”

3. Stuur op eigen verantwoordelijkheden
“Zorg ervoor dat mensen hun comfortzone gaan oprekken. Als werknemers ‘tribune’ gedrag vertonen, moet je dat bespreekbaar maken. Creëer een cultuur waarin het normaal is dat ze hun eigen verantwoordelijkheid pakken. Geef daarin zelf het goede voorbeeld. Die ontwikkeling past ook in de huidige participatiesamenleving.”

4. Laat het los
“We hebben de afgelopen jaren in onze organisaties een verstikkende controlerende structuur gecreëerd. En dat terwijl we juist meer uit moeten gaan van vakmanschap, vertrouwen en. Weg dus met dat betuttelende rode potlood. Trigger je medewerkers met vragen als: ‘wat doe jij met plezier?’, ‘wat zijn jouw talenten? en ‘wat heb jij nodig om de volgende stap te zetten?”

TIP: kijk een op de website: www.overhetnieuwewerken.nl

5. Ken jezelf
“Wees eerlijk naar jezelf. Waar ben jij goed in? Maar ook: wat is je schaduwkant, waar ben jij minder goed in? Het is belangrijk om jezelf te blijven bekwamen en te stimuleren. Van belerend naar lerend. Passie is cruciaal. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je eigen carrière.”

Dirk-Jan de Bruijn is auteur van het boek Waar een wil is, is succes

Bron: PW magzine

Wil je meer weten over het Talent spotten in jouw organisatie? Klik hier….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *