Met knappe bollen brainstormen over zelfredzaamheid

Blog n.a.v. de troonrede van 17 september 2013 en een netwerkbijeenkomst van 2openeyes op 12 september.

Europa heeft legio problemen. Zowel economisch als sociaal krijgen we het aardig voor onze kiezen. Het huidige sociale en economische systeem voldoet niet meer. Zorgmanagers die een ton verdienen in een maand, banken die vette bonussen uitdelen, slecht leiderschap, een groeiend gebrek aan samenhang, grote bedrijven zonder maatschappelijke verantwoording. Daar hebben we met z’n allen tabak van. Als burgers moeten we, zo vindt ook de huidige regering, veel meer onze capaciteiten gaan inzetten voor een betere samenleving en zelfredzamer worden.

Om koning Willem Alexander uit de troonrede te citeren: ‘De klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam zeker in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving. Wanneer mensen zelf vorm geven aan hun toekomst, voegen zij niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel.’

Maar hoe activeer en stimuleer je dat? Over die vraag dacht donderdagavond 12 september alvast een zaal vol knappe bollen na tijdens een netwerkbijeenkomst van 2openeyes.
2openeyes is een professioneel platform dat kennis, middelen en mogelijkheden biedt aan bezorgde en geïnteresseerde betrokkenen om te brainstormen, ideeën uit te broeden en samen projecten op te zetten voor de maatschappij.

Opvallend detail: veel netwerkers op deze avond bleken eigenzinnige en ondernemende mensen die na jaren werken voor de overheid, in het bedrijfsleven of het bankwezen voor zichzelf zijn begonnen. Ik maakte kennis met trainers, coaches, bestuurskundigen én een wereldburger.

Het risico op zo’n avond is dat je je suf discussieert, zonder te kijken naar wat praktisch mogelijk is. Slim van 2openeyes dus om Evert van den Beld voor een intro uit te nodigen. Want als iemand verstand heeft van revolutionair anders denken en vooral ook doen, is het Evert. In Enschede is een door hem opgezet project zo succesvol gebleken, dat ministers regelmatig afreizen naar de stad om een kijkje te nemen.

Gebruind, kaal, bril, opgerolde broekspijpen, hip vestje met colbert, pretogen. Evert van den Beld  is een man met een passie. Na de vuurwerkramp in Enschede in 2000 mocht hij namens wooncorporatie De Woonplaats wijkvoorziening Prismare ontwikkelen in het nieuwe Roombeek. Zijn uitgangspunt was: ik wil een hart in de wijk maken, waar iedereen zich thuis voelt. Hij begon samen met de architect met een leeg a-4tje en vroeg bewoners en toekomstige gebruikers daar hun wensen op in te vullen.

Gaandeweg groeide er een voorziening ter grootte van drie voetbalvelden, die mensen succesvol met elkaar verbindt en waar nuchtere boerenslimheid regelmatig wordt ingezet om dingen te bereiken voor bewoners. Wil je als vereniging voor een appel en een ei ruimte huren in het centrum? Prima! Maar dan moet je wel iets terug doen en een activiteit organiseren voor de wijk.

Het concept van Evert staat als een huis. Vraag is alleen wel of je het op grote schaal kunt kopiëren, naar bijvoorbeeld bestaande bedrijven en organisaties. Vaak zijn die zo log en hiërarchisch dat je beter opnieuw kunt beginnen. Ook de politiek vindt buiten de lijntjes denken stiekem hartstikke eng. Mooi voorbeeld: woonminister Stef Blok prijst Prismare als een prachtig project om de zo door het kabinet beoogde zelfredzaamheid van burgers te bevorderen, tegelijkertijd vindt hij dat wooncorporaties dit soort initiatieven niet meer mogen ontplooien. Huh?

Terug naar 2openeyes en de mogelijkheden die het netwerk kan bieden. In één keer het roer omgooien, wordt lastig. Maar als er voldoende mensen opstaan die durven dromen en ook doen, zullen alle kleine duwtjes toch een keer de koers doen veranderen. De kern van het verhaal van Evert is: het kan anders, door samenwerking en participatie.

En dat zie je gelukkig hier en daar al om je heen gebeuren. Prismare is een mooi voorbeeld, maar ook Buurtzorg. Proost dus op de volgende netwerkbijeenkomst van 2openeyes! Dat de knappe bollen maar met mooie projecten mogen komen voor een betere samenleving!

Wilt u meedenken of in contact komen met deze netwerkgroep, klik hier voor meer informatie.

Over de auteur:

[dropcap]339f5d4cd992ddee54f0ac0f25e1f81d_bigger[/dropcap]Mariette Woudenberg, is schrijver, redacteur, Ghost writer en eigenaar van Puurtaal.nl  en heeft diverse publicaties/boeken op haar naam staan. Ze is gastblogger voor Semfer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *