Solliciteren nieuwe stijl: 4.2

Het klonk zo veelbelovend. Afgelopen week volgden Ton Kasteleijn van Semfer & Company en ik een introductieworkshop voor 42-plussers op zoek naar een nieuwe job. De boodschap die we meekregen, was: de sollicitatiebrief mag je wegmikken. Je moet voortaan aan de bak door zoveel mogelijk contacten te leggen en jezelf als loopbaanondernemer te presenteren. Ofwel: solliciteren nieuwe stijl. En nee, leeftijd speelt geen rol! Ook vanaf je 45ste moet het mogelijk zijn een mooie baan te vinden.

Helaas, dames van de workshop, blijkt de praktijk stukken weerbarstiger. Want werkgevers zijn over het algemeen toch echt blijven steken in solliciteren volgens het boekje. Je moet als kandidaat voor een functie wel degelijk nog steeds een brief/mail schrijven aan P&O en exact op tijd reageren, anders dan lig je er bij voorbaat al uit.

Een mooi voorbeeld: een vriend van mij (48) ziet een advertentie bij een ideële organisatie. Hij belt, hangt een half uur aan de telefoon met een projectleider die wegens zwangerschap tijdelijke vervanging zoekt. Hij vraagt en vertelt volgens het principe van de actieve loopbaanondernemer. Is pro-actief. Wat zoeken jullie? Wat kan ik jullie bieden? Het gesprek loopt naar zijn idee prima.

Hij componeert vervolgens een mail dat hij heel veel belangstelling heeft voor de vacature, maar tot zijn ontzetting ontstaan er technisch problemen met zijn computer. Toch maar even een berichtje dat de sollicitatiemail met CV wat later komt. Een dag na de sluitingsdatum stuurt hij alles alsnog op. Hij ontvangt snel bericht:  je sollicitatie is te laat, dus je dingt niet meer mee!

Het nadeel van het vasthouden aan dit traditionele sollicitatiemodel is dat het je als vijftiger (en volgens mij trouwens ook al als laat veertiger) sowieso al bij voorbaat kansloos maakt. Loopbaanprofessional Aaltje Vincent stelt in haar boek Jobmarketing 2.0 vast dat ‘ouderen die per brief solliciteren nagenoeg niet worden uitgenodigd voor een gesprek.’

Vooroordelen blijken verrekte moeilijk te weerleggen. Oudere werknemers zouden te duur zijn en te weinig productief. Opmerkelijk is wel dat pretparken als de Efteling, Madurodam en het Dolfinarium inmiddels het tegendeel hebben ontdekt. Vijftig plus? Dan is er werk voor u!, kopte een NRC-artikel van 16 maart 2013.

Nederlandse pretparken nemen juist vaak bewust 50-plussers aan. De redenen? Ouderen blijken onder andere uitstekende gastheren-of vrouwen, hebben een natuurlijke autoriteit, bezitten veel kennis, zijn loyaal en melden zich weinig ziek. Dat de werkgevers een mobiliteitsbonus kunnen krijgen voor het aannemen van een werkloze vijftigplusser zal natuurlijk ook stiekem meewerken!

Terug naar de workshop solliciteren nieuwe stijl. Het is fantastisch om zo’n innovatieve manier van solliciteren te presenteren, maar als werkgevers niet meebewegen, kun je nog zo innovatief zijn als je wilt, maar verhoogt het je kans op een leuke baan nauwelijks. Starre regels, protocollen en ook vooroordelen tegen oudere werknemers spelen nog altijd een grote rol!

De vraag is of dat organisaties en bedrijven zitten te wachten op zo’n presentatie of workshop waarmee werkgevers de achtbaan in worden gestuurd?

Misschien is het tijd om de werkgevers een vrijkaartje voor een pretpark te geven voor een kennismaking met deze 50-plussers?

Wat is er volgens jou nodig om het begrip van de Loopbaanondernemer en solliciteren nieuwe stijl 4.2 toe te passen bij organisaties en bedrijven? We zien je reactie onderstaand graag tegemoet.

^MW

[button text=”Your linktext” url=”” /]

2 antwoorden op “Solliciteren nieuwe stijl: 4.2”

  1. Jazeker, goed stuk, Linda!Zoals ik het noem: expres jezlef zijn is best een uitdaging, eerst ondekken wie je bent en dan moet je er moeite voor doen om keuzes te maken die echt bij je passen.En accepteren hoe je bent en dat je niet door iedereen aardig gevonden kan worden, vooral dat is bij vrouwen nogal een uitdaging! Maar zo veel leuker is het als je wel een echte fan-base opbouwt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *