Bang voor baas en baan

Take it or leave it. Dat typeert nogal wat werkgevers tegenwoordig. Ze willen dat werknemers aan honderdduizend eisen voldoen en geven weinig tot geen vertrouwen. Ze creëren hierdoor een angstcultuur. Bewust of onbewust.

Helaas kunnen ze zo’n beleid met het huidige systeem van jaarcontracten aardig lang volhouden. Alleen al de dreiging dat je contract niet wordt verlengd in deze tijd van economische crisis maakt dat je als werknemer voortdurend op je tenen loopt.

Een angstcultuur kan ver gaan, kan ik je zeggen. Ik heb mijn eigen verhaal, maar ik hoor ook zoveel mensen om me heen hun ervaringen vertellen. Mensen die burnout raken omdat ze geen ‘nee’ durven te zeggen tegen een opstapeling van extra taken. Zieke werknemers die vakantie-uren moeten opnemen om de officiële ziekteverzuimcijfers te kunnen maskeren. Mensen die respectloos uitgekafferd worden door hun werkgever.

Wat veel werkgevers niet beseffen, is dat zo’n beleid gewoon niet werkt. Het is gericht op de korte termijn. Een angstcultuur maakt dat werknemers – zodra ze kunnen – weg gaan. Het verloop is groot en dat is doodzonde! Elke keer stroomt een stuk know how weg naar de concurrent en moet je opnieuw mensen inwerken.

Nee, waar meer dan ooit behoefte aan is, is dienend leiderschap. Volgens de definitie van Inge Nuijten van de Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit stelt ‘een dienend-leider de belangen van anderen op de eerste plaats, heeft de wijsheid om te zien wat nodig is, de capaciteiten om daar iets mee te doen en de moed om daarnaar te handelen.’

Het dienend-leiden van een bedrijf loont zeker de moeite, zo blijkt in de praktijk! Mooi voorbeeld is Herb Kelleher, CEO van South West Airlines tussen 1971 en 2008. Hij ging uit van de simpele filosofie dat je je werknemers moet behandelen met eer, respect, zorg en ze moet beschermen en naar behoren belonen, onafhankelijk van welke positie ze bekleden binnen je bedrijf. Doe je dat, dan heeft dat een groot effect op hoe werknemers met elkaar en met je klanten omgaan. Niet zonder reden had South West Airlines een tijdlang het minste aantal consumentenklachten en behaalde het hoogste rendement.

Werkgevers van Nederland besef dat een angstcultuur demotiveert. Het bevordert geen transparantie. Is dodelijk voor creativiteit en loyaliteit. Ben jij een autoritaire leider? Ik daag je uit. Om de guts te hebben een werkgever te worden die faciliteert, motiveert en mobiliseert. En mensen in staat stelt hun vleugels uit te slaan en te groeien.

Over de auteur:

339f5d4cd992ddee54f0ac0f25e1f81d_biggerMariette Woudenberg, is schrijver, redacteur, Ghost writer en eigenaar van Puurtaal.nl  en heeft diverse publicaties/boeken op haar naam staan. Ze is gastblogger voor Semfer.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *