Weg met die paardenbrokjes….!

Leiderschap vanuit de paddock bij Just2Be.

‘Amigo, tjk, tjk, tjk.’ Wat ik ook roep. Haflinger Amigo weigert te komen. Hij staat alleen in de wei en geniet van zijn vrijheid. Grazen, lopen, snuffelen en lekker doen waar hij zin in heeft. Hij zit duidelijk niet te wachten op iemand die hem de wei uithaalt voor een ritje op zijn rug of wat grondwerk voor coaching of teamwork.

Hoe krijg ik hem toch zover dat hij komt? Uit ervaring weet ik dat achter hem aan rennen zinloos is. Was Joe maar hier! Joe is de Engelse paardenexpert in ons team. Hij werkt volgens de filosofie van Natural Horsemanship uit Australië en kan een paard zó benaderen, dat er als vanzelf een vertrouwensrelatie ontstaat.

Die vertrouwensband mis ik vandaag met Amigo. Hij komt niet naar me toe om wie ik ben, maar blijft stoÏcijns z’n eigen ding doen. Voelt-ie misschien aan dat ik veel haast heb? Dat ik hem te snel, te direct en niet authentiek benader? Dat bewijst maar weer dat een paard altijd werkt als een spiegel. Voor onze cliënten, maar net zo goed voor mij.

Maar ik heb een troef achter de hand: paardenbrokjes. Amigo is er gek op. Met een paar brokjes op mijn vlakke hand nodig ik hem uit om te komen en inderdaad sloft hij op z’n gemak naar me toe om het lekkers op te eten. Terwijl ik hem zo verleid, kan ik de halster omdoen en hem meenemen.

Toch voelt het niet goed aan. Met brokjes Amigo verleiden, in plaats van een relatie opbouwen en authentiek zijn als leider?  Het doet me denken aan hoe de meeste mensen in hun werk staan. Ze gaan net als Amigo voor de paardenbrokjes; externe beloningen als geld, promotie, aanzien,  een lease auto. Niets mis mee, maar op de lange termijn geeft het soms weinig voldoening.

Veel belangrijker is het om te kijken naar wat je visie is voor je werk? Wat je inspireert en motiveert?  Dat geeft energie en maakt je creatief! Om Steve Jobs van Apple te citeren: ‘Je werk vult een groot deel van je leven en de enige manier om daar echt voldoening in te vinden, is om iets te doen wat je fantastisch werk vindt. Om iets te doen waar je werkelijk van houdt.’

Je kunt natuurlijk altijd een andere baan zoeken die je wel met passie kunt doen, of juist leren met een andere bril naar je huidige werk te kijken. Want laat ik eerlijk zijn: als werknemer is je invloed soms beperkt. Je kunt bijvoorbeeld van hogerhand genomen besluiten, mogelijk ingegeven door economische belangen, niet veranderen. Wat je wel kunt veranderen, is jezelf. Je kunt besluiten er wat van te maken, niet je tijd te verdoen met mopperen of piekeren, maar energie opwekken door de methodiek van het ‘Kaizen’ (= verbetering in het Japans) toe te passen: ‘Wat kan ik vandaag doen om het anders, beter of leuker te maken. Een klein stapje maakt dan al een groot verschil.’

U2 zong het al: ‘I can’t change the world, but I can change myself by rejoice…’

Wat betreft Amigo. Volgende keer laat ik de paardenbrokjes thuis. Ik verkies de relatie boven het geven van de externe beloning.

Wordt vervolgd…….

‘Blog’ is een overdenking, soms kritisch, scherp en toch vooral lichtvoetig.

 

Just2Be is de outdoor adventure van Semfer & Company.

Het is toegestaan dit artikel over te nemen, mits met bronvermelding copyright semfer.nl
Eindredactie: puurtaal.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *